Jídlo na prvním místě (aktualizované vydání)
Paleo mýtů zbavené
To, co se dozvíte v této mimořádné knize, zní jako zázrak. Obnova sil, lepší trávení, zbavení se zdravotních problémů a jen tak mimochodem optimalizace hmotnosti. Melissa a Dallas Hartwigovi vám představí strhující příběh biochemických reakcí organismu na složení potravy, dopřejí vhled do vzájemných vztahů hladin hormonů, vysvětlí závislost mozku na cukru, a hlavně ukáží cestu z bludného lesa nezdravých návyků.
Obsah aktualizované knihy je z 95 procent shodný s původním vydáním. Kniha zůstala v zásadě stejná, až na dvě úpravy v pravidlech programu Whole30, nové uspořádání postupu při opětovném zavádění vybraných skupin potravin do jídelníčku a několik jemných doladění doporučení týkajících se výživových doplňků.
Jídlo na prvním místě nabízí skutečnou životní změnu a diagnózy, o kterých jste si rezignovaně mysleli, že jimi budete trpět už navždy, vás přestanou trápit. Tentokrát to opravdu stojí za to!
Od roku 2009, kdy Hartwigovi začali s programem Whole30 – třicetidenním metabolickým restartem organismu, se desítky tisíc lidí přesvědčily o pozitivním přínosu této změny jídelníčku. Kniha Jídlo na prvním místě je logickým vyústěním úspěchu tohoto programu, který se stal pro mnohé překvapivě i prvním krokem léčby chronických onemocnění. Stylem spojujícím v sobě vědecké poznatky, dlouhodobé zkušenosti, zdravý rozum a vtip vysvětlují autoři, co je pro organismus „opravdové jídlo“.
Nejedná se o další módní dietu, ale o návrat k průmyslově nezpracovaným základním potravinám a nízkosacharidovému složení pokrmů. Možná jste se už setkali s výrazem paleostrava, nicméně Hartwigovi dogmaticky netrvají na argumentech týkajících se vědomostí o složení stravy v paleolitu:
„Doporučujeme maso a zeleninu, ale ne proto, že právě to možná jedli naši předkové; neříkáme, že cheescake není dobrá volba, protože jeskynní lidé cheescake nejedli; a zcela určitě nehodláme diskutovat o tom, zda je to nebo ono jídlo „technicky paleo“... Zajímá nás, co teď a tady prospívá nebo škodí našemu zdraví.“
Kniha vysvětluje nejen teoretické výhody přechodu na nový systém výběru potravin, ale nabízí i praktický postup, jak životní změnu začít. Množství receptů a tipů je doplněno vysvětlením, jak na jednotlivá jídla reaguje naše tělo, obsahuje i kapitoly věnované vegetariánům, těhotným, sportovcům a dětem. Kniha je doplněna úchvatnými barevnými fotografiemi pokrmů.
Zlepšení stavu celého těla, hormonální rovnováha, ústup zažívacích obtíží, redukce zánětlivých procesů a autoimunitních onemocnění...
- jak se vypořádat se závislostí mozku na jídle
- o vzájemných reakcích inzulínu, leptinu, kortizolu a glykogenu a jejich vlivu na ukládání tuku
- co je pro organismus opravdové jídlo
- jak důležité je mít zdravou střevní stěnu
- proč vlastně obiloviny nejsou pro nás to nejlepší
- které tuky a oleje jsou v naší stravě nejvhodnější
- kolik masa a kolik zeleniny máte denně sníst
- množství lákavých receptů
Hartwigovi jsou laskaví tvrďáci: 30 dní jejich kúry je náročný měsíc, ale jak sami říkají, je to pro vaše dobro: „Neodvažujte se namítat, že je to těžké. Skoncovat s heroinem je těžké. Porazit rakovinu je těžké. Pít kávu bez mléka není těžké!“
Původní název: | It Starts With Food: Discover the Whole30 and Change Your Life in Unexpected Ways |
---|---|
Překladatel: | Libuše Mohelská |
Edice: | Fit & Food |
Počet stránek: | 336 |
Počet ilustrací: | 18 |
Vazba: | brožovaná |
Barevnost: | čb + barevná vsádka |
ISBN: | 978-80-7555-018-7 |
Velikost: | 143 × 215 mm |
Dostupné formáty: | tištěná, audiokniha, e-kniha |
Cena tištěné knihy: | 379 Kč |
Cena e-knihy: | 259 Kč |
Formáty e-knihy: | epub, mobi, pdf |
Cena audioknihy: | 349 Kč |
Formáty audioknihy: | mp3 |
Řekli o knize | 7 |
Předmluva | 9 |
Slovo autorů | 11 |
ČÁST 1: JÍDLO NA PRVNÍM MÍSTĚ | |
Kapitola 1: Jídlo by mělo prospívat zdraví | 14 |
Kapitola 2: Nutriční základ programu | 20 |
ČÁST 2: STANDARDY DOBRÉHO JÍDLA | |
Kapitola 3: Co je jídlo? | 26 |
Kapitola 4: Závislost mozku na jídle | 30 |
Kapitola 5: V zdravém těle zdravé hormony | 42 |
Kapitola 6: Střeva jsou grunt | 66 |
Kapitola 7: Zánět: Nikdo není imunní | 76 |
ČÁST 3: ŠKODÍ ZDRAVÍ | |
Kapitola 8: Cukry, sladidla a alkohol | 90 |
Kapitola 9: Oleje ze semen | 100 |
Kapitola 10: Obiloviny a luštěniny | 106 |
Kapitola 11: Mléčné výrobky | 126 |
Kapitola 12: Všechno se sčítá | 139 |
ČÁST 4: PODPORUJE ZDRAVÍ | |
Kapitola 13: Maso, ryby a vejce | 144 |
Kapitola 14: Zelenina a ovoce | 157 |
Kapitola 15: Ty správné tuky | 168 |
ČÁST 5: POJĎME KE STOLU! | |
Kapitola 16: Plánování jídelníčku jednoduše | 186 |
ČÁST 6: WHOLE30 | |
Kapitola 17: Whole30: Úvod k programu | 206 |
Kapitola 18: Whole30: Proces vyloučení | 212 |
Kapitola 19: Whole30: Opětovné zavedení | 223 |
ČÁST 7: WHOLE30 NA CELÝ ŽIVOT | |
Kapitola 20: Strategie pro dlouhodobý úspěch | 228 |
Kapitola 21: Doladění pro zvláštní skupiny populace | 240 |
Kapitola 22: Doplňky zdravé stravy | 254 |
Poznámky na závěr | 263 |
PŘÍLOHA A: STRÁVNÍKOVA MAPA | |
Základní recepty: Bílkoviny a zelenina | 275 |
Základní recepty: Kari směsi a polévky | 288 |
Závěrečné úpravy: Omáčky, koření a dresinky | 291 |
Rychlé a snadné jídlo: Dokonalý steak | 294 |
Rychlé a snadné jídlo: Lososové koláčky bez námahy | 296 |
Luxusní hostina: Fantastická večeře | 297 |
PŘÍLOHA B: MATERIÁLY | |
Převody jednotek hmotnosti, objemu a teploty | 301 |
Kuchařky a recepty | 303 |
Kde najít dobré jídlo | 304 |
Weby, knihy a filmy | 306 |
Poděkování | 309 |
Hlavní zdroje | 311 |
Rejstřík | 328 |
„Tuhle knihu budete milovat. Je v ní přesný poměr vědy a návodů.“
– Robb Wolf, autor The Paleo Solution
„Potřebujete-li pochopit, jak strava ovlivňuje vaše tělo a zdraví, nemohli jste si vybrat lepší knihu.“
– Petr Mára, bloger
„Kniha o výživě, na kterou jsme čekali. Jídlo na prvním místě pomáhá překonat překážky na cestě k sestavení vašeho optimálního jídelníčku.“
– Emily Deansová, lékařská fakulta Harvardovy univerzity
„Potřebujete nad sebou přísný dohled laskavého přístupu? Ve výcvikovém třicetidenním táboře Dallase a Melissy Hartwigových se stanete zcela novým člověkem..."
– The Los Angeles Times
„Jedna z TOP 50 nejdůležitějších knih o zdraví."
– The Huffington Post
Ke stažení:
- AKTUALIZACE KNIHY Z ROKU 2015 (více o aktualizaci na našem blogu)
- PDF: nákupní seznam podle Whole30 v češtině
- PDF: běžná aditiva podle Whole30 v češtině
- PDF: plánování jídelníčku podle Whole30 v češtině
České zdroje, weby a komunita:
- Kniha Whole30, veleúspěšné pokračování Jídla na prvním místě
- Kniha receptů postavených na jídelníčku Whole30 – Dobře živeni
- Česká komunita kolem Whole30 na facebooku
- Česká komunita kolem Whole30 na twitteru
- Náš aktuálně udržovaný přehled zdrojů kvalitních potravin v ČR
- Česká značka potravin specializující se na paleo a whole30
- Recepty od Veselé borůvky