Ultrazpracovaní lidé

Proč jíme věci, které jídlem nejsou… a proč s tím nemůžeme přestat?

„Důležitý průvodce pro každého, kdo chce vylepšit své jídlo a zdraví.“

Jste to, co jíte. Ale víte, co to skutečně je? 

V dnešním světě jsme totiž často zahlceni potravinami, které jsou více produktem potravinářského průmyslu než skutečným jídlem. Co nás ale nutí je konzumovat, ačkoliv mnohdy víme, že vznikají spíše v chemických laboratořích než v kuchyních našich babiček? 

Lékař, vědec a popularizátor v oblasti veřejného zdraví Chris Van Tulleken nám ve své knize odhaluje tajemství toho, proč po ultrazpracovaných potravinách všichni tolik toužíme, co přesně dělají s naším zdravím i psychikou a jak s touto závislostí úspěšně bojovat.

Jeho čtivý průvodce nás do hloubky provede rozsáhlými výzkumy a osobními zkušenostmi ohledně rizik a enormních dopadů spojených s častou konzumací ultrazpracované stravy a naučí nás, jak zakomponovat do svého života zdravější stravovací návyky a obnovit rovnováhu, kterou naše tělo tolik potřebuje. 

Chris van Tulleken

Chris van Tulleken (* 1978) je lékař specializující se na infekční choroby, jeden z předních vědeckých moderátorů BBC a autor bestsellerů New York Times. Lékařský titul a doktorát z molekulární virologie získal na Oxfordově univerzitě a je také docentem na University College London. Jeho výzkum se zaměřuje na to, jak korporace ovlivňují lidské zdraví, zejména v souvislosti s dětskou výživou.

V roce 2016 získal cenu Maxe Perutze v Royal Institution za svůj výzkum HIV. S manželkou a dvěma dcerami žije v Londýně.

Chcete vědět, až kniha vyjde?

V knize mimo jiné zjistíte:

  • Že mnoho potravin už bylo navrženo tak, aby byly návykové.
  • Jaký dopad mají nejen na naše zdraví, ale i na celou planetu (nápověda: dost špatný). 
  • Proč nás pouhé cvičení a síla vůle nemohou zachránit.
  • Jak se v obchodě při nákupu rozhodovat zdravěji.
  • Jaké trendy vedly k současné „epidemii“ obezity a jak je zvrátit.

Užitečné odkazy

Kniha na Amazonu

Kniha na Goodreads

Instagram autora

Twitter autora

Přednáška autora na TEDu

Rozhovor pro Channel 4 News