Ultrazpracovaní lidé
Proč nedokážeme přestat jíst věci, které nejsou jídlo, a co s tím?
Chris van Tulleken
Tato kniha navždy změní váš pohled na to, co máte na talíři.
Víte, čím krmíte sebe a své děti?
Vydejte se na fascinující a zároveň děsivou cestu do světa ultrazpracovaných potravin. S pomocí vědy odhalíte, co skutečně jíte a proč moderní strava vede spíše než ke zdraví a rovnováze k chronickým nemocem, duševním chorobám a závislostem.
Kromě nečekaného složení běžných potravin rozkrývá Chris van Tulleken také znepokojivé výrobní procesy a zákeřné marketingové taktiky, které nás nutí po těchto chemických pochoutkách sahat znovu a znovu. Smířit se s tím ale nemusíte! Autor, který se experimentálně zkusil měsíc stravovat stejně špatně jako typický britský teenager, ukazuje, jak se závislostí na „nejídle“ úspěšně bojovat a konečně převzít vědomou kontrolu nad tím, co denně konzumujeme.
„Pokud byste měli přečíst pouze jedinou knihu o výživě, pak právě tuhle.“ — Bee Wilson, novinářka a spisovatelka se zaměřením na výživu
- Průmyslové zpracování potravin snižuje obsah mikroživin tak drasticky, že způsobuje podvýživu a obezitu současně.
- Nízkokalorické výrobky podporují přejídání navzdory tomu, že neobsahují cukr.
- Proč nás pouhé cvičení a síla vůle nemohou před dopady ultrazpracovaných potravin uchránit.
- Nezdravá strava je celosvětově spojena s větším počtem úmrtí než kouření.
- Mnoho průmyslových potravin je cíleně navrženo tak, aby byly návykové.
- Jak rozvíjet schopnost rozhodovat se při nákupu zdravěji.
- Mezi chudobou a hustotou provozoven rychlého občerstvení je nepřehlédnutelná korelace.
Původní název: | Ultra-Processed People: Why Do We All Eat Stuff That Isn't Food... and Why Can't We Stop? |
---|---|
Překladatel: | Aleš Drobek |
Edice: | Pod povrchem |
Počet stránek: | 408 |
Vazba: | Měkká |
Barevnost: | Černobílá |
ISBN: | 978-80-7555-216-7 |
Velikost: | 143 × 215 mm |
Vydáno: | 30. 06. 2024 |
Dostupné formáty: | tištěná, e-kniha |
Cena tištěné knihy: | 469 Kč |
Cena e-knihy: | 349 Kč |
Formáty e-knihy: | epub, mobi, pdf |
„Tato kniha je pobuřující a nabízí brutální pravdu o tom, jak jsme chutně vykrmováni k smrti chamtivými a zlými korporacemi.‘ — Chris Packham, přírodovědec a televizní moderátor
„Ultrazpracování lidé je úžasná kniha, která navždy změnila, jak přemýšlím o tom, co jím a proč.“ — Hannah Fry, britská akademička a popularizátorka vědy
„Tohle by měl vědět každý!“ — Tim Spector, autor bestselleru Mýty na talíři
„Chris van Tulleken nám nastavuje zrcadlo ohledně ultrazpracovaného jídla a přináší poznatky, které jsou do očí bijící, poučné a – přiznejme si to – někdy doslova na zvracení. Naprosto fascinující kniha.‘ — Marina Hyde, novinářka The Guardian