Zdravá střeva

Poznejte tajemství mikrobioty a získejte dlouhodobou kontrolu nad svou váhou, náladou a zdravím

Justin a Erica Sonnenburgovi

Kniha Zdravá střeva

Běžně
Běžná cena je maloobchodní cena, za kterou je kniha obchodována na knižním trhu.
Cena

skladem

Běžně
Běžná cena je maloobchodní cena, za kterou je kniha obchodována na knižním trhu.
Cena
Formáty

ihned ke stažení

Běžně
Běžná cena je maloobchodní cena, za kterou je kniha obchodována na knižním trhu.
Cena
Formáty

mp3

ihned ke stažení

Namlouvá

Michaela Rykrová

Přehrát ukázku
-0:00

Slevy zvýhodněných balíčků jsou kalkulovány z běžné ceny, za kterou je kniha obchodována na knižním trhu

Věděli jste, že ve svých střevech máte větší počet mikrobů, než kolik má vaše tělo buněk? Zdravá střeva shrnují nejnovější poznatky o spojitosti mezi vašimi mikroby a vaším zdravím. Novinky z trendujícího a slibného směru lékařského výzkumu změní váš pohled na způsob, jímž se stravujete a jakým přemýšlíte o svém těle.

O knize

Vědci Justin Sonnenburg, Ph. D. a Erica Sonnenburgová, Ph. D. jsou průkopníky v jedné z nejrevolučnějších oblastí zkoumání lidského zdraví. Na Stanfordově univerzitě odhalují vztahy mezi lidským tělem a biliony organismů, které v něm sídlí a jež souhrnně nazýváme mikrobiota.

Věděli jste, že ve střevech průměrného obyvatele západu žije až o třetinu méně mikrobiálních kmenů než ve střevech lidí z oblasti Amazonie?

Mikroorganismy v našem střevě zásadně ovlivňují to, zda jsme nemocní, nebo zdraví, štíhlí, nebo obézní, dobře naladění, nebo náladoví. Vinou změny našeho jídelníčku, nadužívání antibiotik, všudypřítomné dezinfekce a vůbec omezeného přístupu ke „špíně“ zahrad a lesů však stojí naše mikrobiota na prahu vyhynutí. To může být hlavní důvod, proč naše tělo mnohdy nefunguje, jak má.

Kniha Zdravá střeva sice nemá odpověď na všechno, a sami autoři uznávají, že zatím více nevědí než vědí. Přesto pro své rodiny už sestavili základní bezpečný plán pro životní styl zaměřený na výživu mikrobioty, včetně receptů a jídelníčků – a dělí se o něj se svými čtenáři. V tomto důležitém a poutavě napsaném titulu autoři zkoumají bezpečné alternativy k antibiotikům, zaměřují se na fermentovanou stravu, probiotika a prebiotika i další změny stravovacích návyků a životního stylu, které posilují zdraví mikrobioty.

Díky této knize nahlédnete nejen do oblasti, která je rozhodující pro vaše zdraví, ale také do oboru, jehož hvězda teprve vychází.

V knize se mimo jiné dozvíte
  • Co je to mikrobiota a proč bychom se o ni měli zajímat na úplně prvním místě (ještě předtím, než začneme svou kondici či zdravotní potíže řešit jinak)
  • Jaké nečekané a zásadní souvislosti mezi rozmanitostí naší mikrobioty a zdravím (mj. obezitou i duševními chorobami) objevili vědci v posledních letech
  • Jak je možné, že spolu mozek a střevo tak živě komunikují, a proč to není mozek, kdo má právo veta
  • Jak souvisí konzumace jogurtu s úzkostí
  • Proč se mikrobiota každého z nás radikálně liší, jak se dědí, jak se vyvíjí a čím strádá
  • Že přenos střevní mikrobioty z jednoho jedince na druhého (transplantace) často vede k zlepšení zdraví (a je zdokumentován i přenos některých psychických vlastností)
  • Proč je zdravé chovat psy, nepřehánět to s dezinfekcí a zejména se vyhýbat antibiotikům, pokud to není nezbytně nutné
  • Že vláknina, kvašené (fermentované) potraviny a některé obiloviny v žádném případě nesmí zmizet z našeho jídelníčku, jinak nám mikrobi vyhynou
  • Proč je v pořádku občas (nebo dočasně) trpět meteorismem
  • Co přesně ve střevech způsobuje konzumace masa a co s tím můžeme dělat
  • Jak fungují a čemu poslouží probiotika, prebiotika a kdy je vhodné je užívat
  • Jak snížit riziko přemnožení patogenů a rezistentních život ohrožujících infekcí typu C. difficile, když se nemůžete vyhnout antibiotické léčbě
  • Jak může stav mikrobioty ovlivnit kvalitu stáří a ovlivnit délku života
  • A vůbec: čím správně vyživovat našeho souputníka mikrobiotu – tu vlastní, našich dětí i blízkých (s recepty pro každý den postavenými tak, aby se snadno dělaly, chutnaly a nešidily mikrobiotu)
Parametry
Původní název:The Good Gut: Taking Control of Your Weight, Your Mood, and Your Long-term Health
Překladatel:Filip Drlík
Edice:Fit & Food
Počet stránek:280
Počet ilustrací:6
Vazba:brožovaná
Barevnost:černobílá
ISBN:978-80-7555-999-9
Velikost:143 × 215 mm
Dostupné formáty:tištěná, audiokniha, e-kniha
Cena tištěné knihy:369 
Cena e-knihy:239 
Formáty e-knihy:epub, mobi, pdf
Cena audioknihy:369 
Formáty audioknihy:mp3
Obsah
Předmluva 9
Úvod 12
1 Co je mikrobiota a proč bychom se o ni měli zajímat? 19
2 Parťáci na celý život 41
3 Nastavení imunitního systému 63
4 Dočasní spolubydlící 84
5 Biliony hladových krků 107
6 Šimrání v břiše 130
7 Léčivý koktejl 152
8 Stárnoucí mikrobiota 172
9 Kontrola vnitřního kvašení 190
Jídelníčky a recepty 206
Poděkování 240
Příloha 242
Poznámky 244
Bibliografie 259
Rejstřík 269
O autorech

JUSTIN SONNENBURG, Ph.D., je docentem Ústavu mikrobiologie a imunologie na Lékařské fakultě Stanfordovy univerzity. V roce 2009 mu americký Národní institut zdraví udělil ocenění Director’s New Innovator Award.

ERICA SONNENBURGOVÁ, Ph.D., působí jako vedoucí výzkumného týmu na Ústavu mikrobiologie a imunologie na Lékařské fakultě Stanfordovy univerzity, kde zkoumá vliv stravy na střevní mikrobiotu člověka.

Řekli o knize

„Společenství mikrobů žijící v našich tělech ovlivňuje téměř všechny aspekty našeho zdraví a vitality. Zdravá střeva dávají čtenáři příležitost těžit z nejmodernějších vědeckých poznatků uživatelsky přívětivým způsobem.“ – David Perlmutter, MD a autor bestselleru Moučný mozek – zdravě bez pšenice, sacharidů a cukru, tichých zabijáků vašeho mozku

„Čelíme masovému vyhlazení, které ohrožuje životy miliard lidí po celé planetě. Jde o vyvražďování a poškozování naší vlastní vnitřní zahrady, našich střevních bakterií – průmyslově zpracovanými potravinami, antibiotiky, léky na pálení žáhy a dalšími chemikáliemi. Zdravá střeva poprvé propojují tečky mezi zdravím naší střevní flóry neboli mikrobiomu a naším vlastním zdravím. Špatně fungující tlusté střevo způsobuje srdeční onemocnění, obezitu, cukrovku, rakovinu, autoimunitní onemocnění a další choroby, zatímco zdravé střevo dokáže odrážet a léčit většinu neduhů 21. století. Chcete-li se naučit kultivovat svou vnitřní zahradu a zajistit si dobré zdraví, přečtěte si Zdravá střeva!“ – Mark Hyman, MD, ředitel Centra funkčního lékařství Clevelandské kliniky a autor bestselleru The Blood Sugar Solution

„Mikrobi v našem střevě převyšují svým počtem buňky v našem těle nejméně trojnásobně. Nejen proto bychom se s nimi měli snažit žít v míru. Chcete-li vědět jak na to, dozvíte se to ve fascinující knize Zdravá střeva od manželů Sonnenburgových. Doporučuji každému, kdo jí.“ – David S. Ludwig, MD, Ph. D., profesor na lékařské fakultě Harvardovy univerzity a autor knihy Ending the Food Fight

„Sonnenburgovi jsou vycházejícími hvězdami na poli mikrobiologického a imunologického výzkumu. Naštěstí pro nás jsou ochotní a schopní dát svůj vědecký žargon stranou a předat nám fascinující, zábavnou a srozumitelnou knihu o nejnovějších poznatcích o lidském mikrobiomu a o tom, jak nám tyto poznatky mohou pomoct pečovat o své mikroby a optimalizovat své celkové zdraví.“ – Daphne Miller, MD, autorka knih Farmacology: Total health from the Ground Up a The Jungle Effect

„Výzkumníci působící na Stanfordu Justin a Erica Sonnenburgovi ve své knize Zdravá střeva vysvětlují některé záhady neviditelného světa, který nás obklopuje. Díky jejich poznatkům a výzkumu můžeme těžit z nových způsobů, jak zlepšit své zdraví prostřednictvím péče o mikroby, kteří v nás žijí.“ – Mark Liponis, MD, ředitel kliniky Canyon Ranch

„Těch 100 bilionů bakterií, ze kterých sestává naše mikrobiota, představuje další obrovský milník na poli medicíny a naší péče o zdraví. Zdravá střeva je povinná četba pro kohokoliv, kdo zápolí se zdravotními potížemi – od obezity až po depresi, a také pro všechny, kteří skutečně chtějí optimalizovat své zdraví.“ – Adam Perlman, MD, výkonný ředitel Centra integrativní medicíny Dukeovy univerzity