Tahle kniha vás naštve!

Milé čtenářky, milí čtenáři,
prostě a jednoduše – tahle kniha mě naštvala!
A čím dál jsem četl, tím mě štvala víc, přestože je brilantně napsaná, věcná a skvěle ozdrojovaná. Proč? Myslel jsem si, že (i díky našim knihám) už přece vím, jak se správně stravovat.
Chris van Tulleken mi však jako první neříká, co mám jíst, protože je to pro mě dobré. Vzal to z druhé strany a posvítil si na ultrazpracované „jídlo”, které máme my (a naše děti!) běžně na talíři a považujeme jej za normální, ačkoli při bližším pohledu nám jeho chemické složení prokazatelně způsobuje závislost a přispívá k obezitě, depresím, rakovinám, demenci… Uf, ten výčet by byl dlouhý.
Kromě znepokojivého složení a výrobních procesů autor odhaluje i to, co se děje na pozadí – podvodné výzkumy, tajné lobby a zákeřné marketingové taktiky firem, které nás v honbě za maximálním ziskem nutí věřit, že konzumace jejich výrobků je pro nás dokonce prospěšná. Že Nestlé, Danone nebo Coca-colo?!
Takže ano, po jejím přečtení jsem naštvaný – na výrobce těchto potravin, supermarkety, které jim dávají prostor, celebrity, jež je propagují, i vlády, které s tím desítky let prakticky nic nedělají, ačkoli tento „potravinářský“ průmysl stojí za synergickou pandemií globálního oteplování, obezity a (ano, čtete správně) podvýživy, co se týče mikroživin nezbytných pro správné fungování našeho těla.
Zkrátka, tahle kniha otevírá oči a rozhodně bych ji doporučil všem, kterým se nedaří zhubnout, ačkoli ze sebe dřou kůži v posilovnách, i těm, kteří prostě nechtějí, aby hlavními složkami jídla jejich dětí byly cukry a potravinářská aditiva.
Není totiž náhoda, že toastový chleba vydrží tak dlouho nezplesnivět, zmrzliny z obchodu jsou krásně krémové nebo že prostě nemůžeme určitá jídla přestat jíst, i když jsme už dávno sytí.
V knize nenajdete návod, co jíst, ale věřte, že po jejím přečtení budete přesně vědět, jak svůj jídelníček změnit. Já to u nás udělal a pevně věřím, že moje malá dcerka mi za to jednou poděkuje.
Jan Škrlant
Co vše se skrývá za jídlem, které denně konzumujeme?
Novinka Chrise van Tullekena nás vezme na fascinující a zároveň děsivou cestu do světa tichých zabijáků na vašem talíři – ultrazpracovaných potravin.
Kromě nečekaného složení běžných potravin rozkrývá také znepokojivé výrobní procesy a zákeřné marketingové taktiky, které nás nutí po těchto chemických pochoutkách sahat znovu a znovu. Smířit se s tím ale nemusíte! Autor, který se experimentálně zkusil měsíc stravovat stejně špatně jako typický britský teenager, ukazuje, jak se závislostí na „nejídle“ úspěšně bojovat a konečně převzít vědomou kontrolu nad tím, co denně konzumujeme.
V knize se dále dozvíte:
🍩 Proč moderní strava vede spíše k chronickým nemocem, duševním chorobám a závislostem, než ke zdraví a rovnováze.
🍔 Proč se vám nedaří zhubnout, ačkoliv pravidelně cvičíte.
🧁 Nízkokalorické výrobky podporují přejídání navzdory tomu, že neobsahují cukr.
🥐 Průmyslové zpracování potravin snižuje obsah mikroživin tak drasticky, že způsobuje podvýživu a obezitu současně.
🍭 Jak se závislostí na „nejídle“ úspěšně bojovat a konečně převzít vědomou kontrolu nad tím, co denně konzumujeme.
„Pokud byste měli přečíst pouze jedinou knihu o výživě, pak právě tuhle.“